Äta ute-Julbord på Villa Belparc-modernt, fräscht och lätt.

Igår blev jag medbjuden på Julbord på Villa Belparc som ligger i Slottskogen.

På väg till restaurangen var marschallerna tända och två klädda bockar välkomnade oss.

Villan är trevligt inredd, entré finns en trevlig sittgrupp och lite längre in hänger man av sig jackorna. Där finns en eldstad som man vackert har inrett för julen.

Julbordet var gott men framför allt fräscht. Det fanns ett sillbord med flera sillsorter av citrus. För dig som inte tål laktos har sillbordet stora möjligheter då man använt laktosfria produkter. Det finns även ”vegansk” sill för den som inte äter vanlig sill. Jag har inte ätit räkor på ett tag. Så jag ville testa räkröran den var god men när testade gubbröran efteråt kände en enorm skillnad. Räkorna var fasta och fina men i gubbröran blandade sig ägget med fisken och gav en rund fyllig smak.

Jag smakade på sillen men åt desto mer lax. Det fanns flera bord med lax. Speciellt god var den sotade laxen men över lag, var fisken fast och fin.

Jag åt också av det kallskurna köttet, salami, pastrami och patéer. Det var gott men framför allt överraskades jag mycket positivt av det picklade bordet. Så många olika sorters tillbehör som gav en enorm fräschör till den annars så tunga och feta julmaten. Jag åt annanssalsa, jordäpplen och pressgurka samt kimchi. Väldigt, väldigt gott! På det varma bordet tog jag rostade rotfrukter med solroskärnor och russin-ett trevligt, och juligt inslag samt grönkål.

Därefter åt jag ifrån ostbordet, då valde jag manchego- en fårost med tre olika sorters marmelader. Det var mango och lime och jordgubb vanilj samt en fikonmarmelad. Jag åt även en clementin och vindruvor.

Efter att ha ätit sig genom julbordet blev det dags för dessert. Wow, vilket bord. Även de bättre julborden brukar ha lite olika val till dessert. Det här bordet sticker ut. Det bjuds på fantastiska praliner med en fyllig smak av saffran, en saltlakris med halloncrème och guldiga praliner. Det fanns laktosfri äggost med björnbärssylt och hjortronsylt samt småkakor, polkagriskarameller. Ja det var fantastiskt gott men det som lade sig kvar i smaksinnet var de egengjorda geléhallonen och marsmellows som restaurangens konditor gjort.

Jag skulle ta en bild på det vackra bordet men lustigt nog fick jag vänta en bra stund för det strömmade till gäster hela tiden. Och alla blev lika fascinerade av bordet och att döma av gästernas reaktioner så var det till deras belåtenhet. En kvinna berättade för mig att hon älskade den marsmellow med inslag av lavendel, något jag aldrig testade men kanske en orsak till att komma tillbaka och äta julbord där nästa år.