Våldsamma demonstrationer i USA och intrång på Kapitolium

Våldsamma demonstrationer

Det har varit våldsamma demonstrationer i USA. Efter valet i USA har president Trumph vägrat erkänna sig besegrad. Han anser att valet är riggat och har där fått stöd från sina väljare. Många i USA är upprörda över händelsen och vill göra sin röst hörd. Det är en naturlig ilska och oro att känna om en medborgares röst inte räknas. Men anklagelsen om valfusk har inte ignorerats utan ämbetsmän inom det juridiska systemet där Trumph själv är president har valt efter granskning, att inte ta det vidare då man ansett att det inte finns juridisk grund att gå vidare. Trots detta anser Trumph att valet inte har gått rätt till. Trumph har ett stort stöd i USA och många amerikaner hyser stort förtroende för presidenten. Ivriga demonstranter bröts sig in i Capitolium idag. De beträdde mark som de inte fick och då kallades förstärkning in. Tyvärr hann oroligheter uppstå och en kvinna rapporteras nu död. Nu på morgonen har ytterligare 3 stycken rapporterats döda.
När mycket ilska finns med i demonstrationer finns det stor risk för upplopp och förstörelse och risk för skador och lidande.

Demonstrera är en demokratisk rättighet som medborgaren måste få utöva men den som demonstrerar med hög motivation göre sig klokt att fundera en extra gång över hur utfallet i en demonstration kan te sig då det är mer frekvent att demonstrationer urartar och det blir upplopp, och polisiära insatser tvingas sättas in för att hålla demonstranter i lugn.
En fredlig demonstration är en viktig aktion i en demokrati och måste få vara. USA representerar demokrati och utvecklingen i landet visar på en stor splittring. Biden står inför en stor uppgift att ena landet samtidigt som pandemin ska bekämpas i också en tid där andra demokratiska frågor som hälsa och poliskåren agerande är brinnande politiska frågor.
Jag anser att fred är det viktigaste för en trygg plats att leva i och att säkra en ekonomi ställer jag frågan vad kan du göra för ditt land? Valet av att vara en god medborgare spelar roll. Hur kan vi hjälpa vårt land? Hur kan vi tillsammans ta oss ur ett svårt problem? Genom att hålla ihop! Genom att agera och värna om det bästa för vårt land och vår värld.