Försäkringskassan – Du som arbetar betalar för Försäkringskassans ökade kostnader.

Fler och fler blir sjuka och istället för att bli effektivare i hanteringen så visar Försäkringskassan starka tendenser till försening av utbetalningar.

Läkarutlåtande ifrågasätts trots att läkaren lagt lång tid för utredning. Väl hos Försäkringskassan läggs läkarintyget på hög och får ligga i kö väldigt länge. Därefter kommer turen till intyget. Tillskillnad från förr så är nu Försäkringskassan än mer kritisk och godkänner inte läkarens intyg. Trots sin redan svåra situation får nu läkarna ytterligare jobb att göra. En rehabkoordinator kopplas in. Samhällets kostnader ökar. Rehabkordinatorn kontaktar läkare och en sjuksköterska antecknar i journalen samt att läkaren utfärdar kompletteringar, dessa skickas nu till Försäkringskassan. Trots komplettering är Försäkringskassan nu inte nöjd. Den sjuke kontaktas efter ett tag och man kräver in ny komplettering. Denna gång ifrån en specialist. Patienten får nu kommunicera med sjuksköterska för att få hjälp av specialisten. Ett intyg kommer till Försäkringskassan först när specialisten har haft möjlighet att utfärda detta. Eftersom att specialisten har väldigt mycket att göra då hens expertis är sällsynt är kön lång kan detta ta ett tag. I väntan står patienten som inte får någon utbetalning. När vi kontaktar vittnar socialkontoret om att trycket har ökat. Många med liknande berättelser kommer till dem för att få hjälp. De som inte längre har råd att betala sin hyra, sin mat och mediciner. De hamnar idag hos socialtjänsten. När man kommer till socialen förstår jag att många entreprenörer lidit nöd. Försäkringskassan bråkar extra med oss och på socialtjänsten kan man naturligt inte få ut ersättning om man driver bolag där man ska vara självförsörjande. Det är så entreprenörskapen slocknar. Med en sjuk kropp kan man inte driva bolag. Många tvingas därför att avregistrera sina bolag. Ska man starta och driva bolag ska man ha en heltidstjänst där man arbetar upp bolaget vid sidan om. Därefter kan man sakteliga minska arbetet med en dag i veckan om arbetsgivaren tillåter.

Och till dig som idag arbetar heltid – tack det är du som tyvärr får betala notan för denna dyra administration. Därför att den ersättning som betalas ut till patienten är inte ens i närheten av de ovan nämnda processer och utan dig yrkesverksam hade detta inte varit möjligt.