Politik-Nytt val

Som det politiska läget är nu verkar det som om det går mot nyval.

De politiker som hörts mest är Annie Lööf. Hennes gälla och fräna ton har dominerat förhandlingarna. Dock lyckades hon inte skapa den förändring hon hoppats på, att verka tillsammans med Socialdemokraterna. Ytterligare en aspekt som kommer med detta är att väljarna inte längre kan betrakta alliansen lika självklar.

Centern, liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna är inte längre en självklar pakt.

Undersökningar visar att Liberalerna har i nuläget ett lågt väljarantal. Trots detta siffror som visats under en längre tid har en ny frontfigur ännu inte dykt upp. Partiet som ändå har stor potential genom att vara ett mittenparti och tordes mycket enklare få majoriteten av befolkningen att följa dem dalar i antal.

Trots det låga antalet väljare har partiet haft fortsatt förtroende för sin ledare. Det tycks vara ett starkare känsloband än realism av vad statistiken faktiskt säger. Kanske är väljarna av detta parti inte heller ute efter en stark ledare? Det tror jag dock inte. Jag är ganska säker på att det finns hungriga unga entusiastiska politiker som brinner för att göra en stor förändring men som trots dalande siffror från nuvarande ledning inte får komma fram.

Om ett tag kommer det visa sig att det inte längre går. Förhoppningsvis inte för sent och katastrof är ett faktum. De förlorade väljare som Moderaterna tappade hade Liberalerna enkelt kunna fångat upp med ett framgångsrikt ledarskap. De sökande väljare fann något annat, Sverigedemokraterna.

Dessa ökade sitt väljarantal under valet. Ett större antal svenskar fann det nya partiet tillförlitligt. Mann längtade efter förändring, hopp om ett nytt ledarskap. Partiet är ungt och ännu inte redo att vara i ledande position men har av sin storlek fått mycket inflytande. Detta har skapat stor oro för de övriga etablerade partier som efter valet försökt med samarbeten för att undvika ett maktskifte och innesluta Sverigedemokraterna.

Med ett nytt ansikte har Moderaternas nya ledare Ulf Kristersson gett nytt hopp till sina väljare men har han hunnit bygga upp ett tillräckligt förtroende för att få tillbaka sina gamla väljare?

Vid ett nyval kan detta få stor påverkan på hur resultatet av väljarnas röst kommer att falla ut.

Som en av de svagaste partierna inför valet lyckades Ebba Thor Busch att arbeta sig till en stark position. Med stark vilja och målfokus förde Ebba under valet fram sin talan och visade klart sin tro på hur hon ville förändra sjukvårdens utmaningar och vann många röster. Hennes förmåga som politiker att kommunicera partiets vilja har fört partiet fram till att framstå som ett starkt parti som inte är på väg att falla ur. Trots det att man håller på att ramla, lyckas att ta sig genom loppet och framstå som en vinnare gör att man också kan undra hur hon kan fortsatta utvecklas när Kristdemokraternas roll är för liten och partiet växer ur sin småsyskon roll. Kan Ebba bli en utmanare av de större partierna? En sak är uppenbar att kvinnornas röster, motivation och snabbhet dominerat. De är självklara ledartyper med kvalité men som funnit sig i att vara medföljare. Kan ett nyval förändra detta?