Sjukdom, sjukvård och behandling i rätt tid, när sjukvårdssystemet inte längre fungerar.

Cancerpatienter får inte vård i tid
Under den senaste valspurten har vi inom media hört att cancerpatienter som behöver sjukvård inte får det i rätt tid. Vi vet att cancer leder till död om man inte behandlar den, så med den kunskapen öar man stressen och sorgen som det faktiskt innebär för den som är sjuk.

Det är inte bara den sjuke som drabbas av cancer, också de närmast anhöriga och släkten sörjer. Cancer är en fruktansvärt sjukdom och därför att det fruktansvärt att man inte behandlar den i tid pga av att samhällsstrukturen har förslappats.

Det finns olika betalningsförmåga i samhället
Problemet är att vi nedprioriterar vår hälsa och att när vi är friska så inser vi inte i lika hög grad hur viktigt det är att få vård och att vårdsystemet måste fungera.

Vi väljer kanske heller att lägga pengar på en resa, eller extra saker att köpa men att vi inte vill lägga pengar på en sjukförsäkring.

ytterligare ett problem är att alla inte har råd med en egen sjukförsäkring och att man redan sjuk får man heller inte teckna för sjukdomen. Så det är en väldigt besvärlig situation för den som drabbas av sjukdom.

Allas lika rätt till behandling
För de som har råd så fungerar systemet. Men det finns också en grupp av människor som borde med ansträngning ha råd men som inte vill köpa en. Jag förstår dem till viss del. För det är ju faktiskt så att vi redan betalar för att kunna få vård. Och med en vårdgaranti på 3 månader varför ska man då betala en gång till! Det är ett fullständigt rättfärdigt att tycka att man i detta läge inte ska behöva ha en sjukförsäkring men när sjukdom drabbar en så blir man fullständigt överrumplad av systemet när 3 månaders garantin inte längre fungerar. och när du står där höggravid och det inte finns en förlossningsbädd till dig utan ambulansen tvingas ta dig till en nytt sjukhus, långt ifrån den behandling som du faktiskt har sett fram emot och kanske tom planerat är det ett drama i ditt liv som du inte önskar. Vi hör talas om kvinnor som tvingas föda på vägen och därmed också riskeras bebisars liv och hälsa.

Vikten av att sjukdomar behandlas i tid
En av de saker som jag tycker är absolut värst och även själv har erfarenhet av är att om inte sjukdomar behandlas i tid så försvåras sjukdomstillståndet. Det kostar mer pengar, mer smärta och det kanske inte går att kontrollera sjukdomen. Läkare är inga gudar, de är yrkesmän med medicin som verktyg. Det behöver inte vara så att medicinen biter på cancerpatienten. Man kan behöva prova olika typer av cellgifter och olika mängd tex. Då behöver man tid och inkommen i ett sent skede finns kanske inte den tiden. Därför skriver jag nu denna artikel, dagen för valdagen. Att prioritera hälsa, din, dina barns, dina kollegor, dina medarbetares hälsa är oerhört viktigt och bör ligga högt upp på prioritetslistan av vad som kommer att påverka ditt beslut.